Diş sıkma

Diş Sıkma, dişlerin stres başta olmak üzere çeşitli sebepler ile ve genellikle de geceleri sıkılarak ağrılara ve dişlerde deformasyona yol açan hastalıktır. Diş gıcırdatma hastalığında dişler gıcırdama sesleri ortaya çıkarırken diş sıkmada bu sesler duyulmayabilir.

Özellikle sabahları dişler başta olmak üzere çene eklemlerinde, boyunda ve ağızda ağrıların duyulması Diş Sıkmanın belirtileri olarak sayılabilmektedir. Ayrıca diş köklerinde ağrıların görülmesi ve dişlerde aşınmaların görülmesi de Diş Sıkmanın belirtileri arasında sayılabilmektedir.

Diş Sıkma hastalığının belirtileri genelde psikolojiktir. Bu nedenler arasında en belirgin olanı ise stres olarak ifade edilebilir. Depresif kişilerin genel olarak bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Diş Sıkma hastalığına yakalanma riski yüksek olan kişiler genellikle psikolojik olarak problemleri olan kişilerdir. Stres altında çalışanlar, ailesel problemler yaşayanlar veya herhangi bir sebepten ötürü psikolojik bazı problemler ile karşı karşıya olanların bu hastalığa yakalanma riskleri oldukça yüksektir. Ayrıca ailede diş sıkma hastalığı görülen kişiler var ise genetik kalıtım yolu ile diğer bireylerde görülme riski de artmaktadır.

Diş Sıkma komplikasyonları arasında en belirgin olanı sabahları meydana çıkan ağrılardır. Bu ağrılar bazen dayanılmaz hale gelebilmektedir. Ayrıca dişlerde aşınma hatta kırılmalar da görülebilmektedir. Diş köklerine yapılan baskı sonucu köklerde ağrı ve sızlama da diğer komplikasyonlar olarak sayılabilir.

Diş Sıkmada doktor randevusu öncesi strese yol açan psikolojik problemler var ise bunlar belirlenmeli, ağız ve diş temizliği gerektiği gibi yapılmalıdır. Doktorla görüşme sırasında belirlenen şikayetler açık bir dille doktora aktarılmalıdır.

Diş Sıkma hastalığının teşhisi için doktorun sorduğu sorulara açık bir dille yanıt verilmesi işlemi kolaylaştıracaktır. Doktor bu şikayetlere ve belirtilere bakarak fiziki bir muayene sonucunda Diş Sıkma hastalığının tanısını koyabilmektedir. Vakit kaybetmeden de tedavi aşamasına geçilmektedir.

Diş Sıkma hastalığının tedavisi için hastanın özellikle gece kullanacağı bir diş plağı, hastanın diş yapısına göre hazırlanır. Hasta özellikle gece yatarken bu diş plağını mutlaka kullanmalı ve eğer psikolojik problemleri varsa bunların çözümü için bir psikolog desteği almalıdır.

Diş Sıkma tedavisi için verilen diş plağı aksatılmadan kullanılmaya dikkat edilmedir. Ayrıca diş kontrollerinin zamanında yapılması, beslenmeye dikkat edilmesi, psikolojik probleme yol açabilecek faktörlerin azaltılması ve ağız ve diş bakımının aksatılmaması gerekmektedir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Dt.Sabri Cengiz TOLUNGÜÇ
(Diş Hekimi)

Dt. Mehmet KOLKIRAN
(Diş Hekimi)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Diş Hekimliği

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!